قناعت

ساخت وبلاگ

 قناعت از ماده قنع گرفته شده است .
از نظر لغوی : به معنای اکتفا کردن به اندک از آنچه مورد نياز انسان است.

قناعت به داشته خود و ساختن به حاصل دسترنج خویش زندگی را آرام و گوارا می سازد.

مقصود از حياه طيبه چیست؟

« مَن عمل صالحاً من ذکرٍ او اُنثی و هو مومنَ فلنحييَّهُ حياهً طيبه
هر مرد و زن با ايمانی که کار نيکی انجام دهد او را زندگی پاکيزه خواهيم بخشيد.
از حضرت علی علیه السلام پرسیدند که منظور خداوند از حياه طيبه چيست فرمودند : هی القناعهِ.

به تعبیر زیبای پیامبر اسلام (ص) :

«القناعة مال لاتنفد» قناعت مالی است که پایان نمی پذیرد.

در مقابل قناعت حرص و طمع و اسراف است و در آن صورت بی نیازی معنایی ندارد. بهره گیری از درس قناعت در زندگی فردی راهگشا خواهد بود و کاربرد جمعی آن درهم شکسن توطئه دشمن و تحریم دشمن است.

درس بزرگ قناعت باید تابلوی زندگی همگان برای حفظ عفت و شرافت باشد. قناعت به این معنا نیست که نخوریم و نپوشیم و ننوشیم؛ بلکه قناعت به این معنی است  با وضع ساده تری به آنچه که داریم چند صباحی بسازیم.

آثار فردی :

سلامت در دين، اصلاح نفس، راضی بودن به رضای خدا ، عزت و سربلندی، بی نيازی، زندگی پاک، آسايش و آسودگی .
کسی که قناعت دارد وينش و ايمانش از رذايل اخلاقی و آفات و خطرات بیماریهایی همچون حرص، طمع، آز، افزون خواهی، ايمان کردن حق ديگران و ... در امان می ماند. کسی که قناعت پيشه است می تواند نفس خود را اصلاح کند و چه چيزی بالاتر از اين که نفس سالم باشد.
و به آنچه که خداوند به او داده است خشنود و راضی باشد چرا که در مقابل خداوند نيز به عمل کم او هم خشنود و راضی می شود و عزت و سربلندی در بين مردم بدست می آورد. احساس بی نيازی نسبت به مردم می کند. می تواند زندگی پاک داشه باشد به از راه حلال و مشروع روزی خود را بدست آورد. و آسودگی خاطر دارد ديگر دقدقه حفظ پول، خانه و ثروت را ندارد که بعد از مرگ او چه خواهد شد يا در اثر معامله ای آن را از دست بدهد.

آثار اجتماعی : (عدالت اجتماعی، جامعه معتدل)

اگر در افراد جامعه ای فرهنگ غنی قناعت رواج داشته شود به مدينه فاضله ای که مدّ نظر اسلام است می رسيم . ديگر حق محرومان ، مستضعفين و بقيه مردم ضايع نخواهد شد.
در سايه چنين فرهنگی با جامعه معتدل و ميانه رو دست پيدا می کنيم. همه به حق و حقوق فردی راضی هستند و ديگر ولع و طمع آنها را در دام خود اسير نمی کند که باعث ناامنی در جامعه يا رکود اقتصادی ويا مشکلات فراوان ديگر شوند. چرا که هدف از زندگی اجتماعی رعايت حقوق ديگران و عمل کردن به وظايف اجتماعی است که با عمل کردن به دستورات دين انسان ساز اسلام می توانيم به سرمنزل مقصود برسيم.


موضوعات مرتبط: بحثهای اخلاقی ، اقتصاد و قرآن افق...
ما را در سایت افق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 8ofoghenasibeob بازدید : 111 تاريخ : جمعه 20 مرداد 1396 ساعت: 15:59